Kiriş Elemanı

Kiriş Elemanı

Model sekmesinde yer alan Kiriş ikonuna    tıklayın. Kiriş menüsü açılacaktır.

Kiriş menüsünde yer alan bilgiler :

Kiriş Etiketi

Kirişi tanımlamakta kullanılan Kiriş adını "Etiket" kısmına yazabilirsiniz. Tüm yapı elemanlarının etiket alanlarında olduğu gibi, Etiket alanının hemen yanında da yeni eleman etiketlerinin kolay girişini sağlamak amacıyla Yukarı ve Aşağı Ok işaretlerinin bulunduğu iki buton bulunmaktadır. Bu butonları kullanarak kiriş etiketini (sıradaki veya önceki olarak) değiştirebilirsiniz.

Tüm yapı elemanlarında olduğu gibi, kiriş elemanları da çizim alanının solunda yer alanYapı Ağacıbölümünde ilgili katta listelenir. İstediğiniz bir kirişi seçmek için bu liste menüsünü kullanabilirsiniz. Bu menüde işaretleyicinizin sol butonu ile (tek) tıklayarak seçili elemanı değiştirebilirsiniz.


Tip

Normal Tip ile yapısal modelde gerçekte var olan ve herhangi bir özel  modelleme amacıyla kullanılmayan kirişler kastedilmektedir. Bu seçenek kullanılarak kat kirişleri ve temel kirişleri tanımlanabilmektedir. Bu kirişler planda eğimli olabileceği gibi katlar arasında da eğimli olabilirler.

Perde Bağ Kirişi,  TBDY 2018 Türkiye  Bina  Deprem  Yönetmeliğinde,  bağ  kirişi  ve  bağ  kirişli (boşluklu) perde tanımları için yapılmıştır. ProtaStructure’da  iki perde duvarın birlikte bağ kirişli (boşluklu)  perde  olarak kabul edilebilmesi için aralarındaki bağ kirişi özel bir kiriş elemanı kullanılarak  tanımlanmalıdır.  Bunun  için bu tür elemanlar kiriş olarak tanımlanırken Perde Bağ Kirişi tipi seçilmelidir.

Kiriş Kesit Genişliği (b)

Tanımladığınız kirişin plandaki genişliğini "b" bu alana girebilirsiniz.

beh ve e-z veri alanlarında klavyeden veri girişini kolaylaştırmak için yardımcı menüler bulunmaktadır. Yardımcı menüleri ilgili veri alanını seçtikten sonra işaretleyicinizin sağ butonu ile tıklayarak açabilirsiniz.

Kiriş Kesit Dışmerkezliği (e)

e değeri kirişin dış merkezliğini göstermekte olup, kiriş sol/alt  (I ucu) noktasından sağ/üst  (J ucu) noktasına doğru çizilen ve kesit merkezinden geçen çizgi ile kiriş yerleşim aksı arasındaki mesafeyi ifade etmektedir. Bu mesafe "b/2"den büyük ve "-b/2"den küçük olamaz. Eğer e değeri "0" olarak girilirse bu durumda kiriş ortalanarak yerleştirilecektir.

Kiriş Derinlikleri (h, e-z)

Tanımladığınız kirişin kesit derinliği "h" ve özellikle ters kirişleri tanımlamak için kullanılan döşeme kotunun üstünde kalan derinliğini "e-z" bu veri alanlarına girebilirsiniz.

Kiriş Sabit Kenar Belirle

Kiriş Sabit Kenar Belirle  butonunu   kullanarak seçtiğiniz kirişi istediğiniz kenarından sabitleyebilirsiniz. Bu sayede kiriş, eleman boyutları değiştiği zaman belirlediğiniz pozisyon bozulmadan, istediğiniz yöne doğru genişleyecek veya daralacaktır. Böylece, mimari gereksinimlerden doğan modelleme zorluklarının üstesinden daha kolay gelinebilecektir.



Kiriş Sabit Kenar Belirle seçeneklerine kirişi çizim alanını seçtikten sonra işaretleyicinizin sağ tuşuna bastığınızda ekrana gelen kısayol menüsünden de ulaşabilirsiniz.

Mafsal Durumları

Tanımlamakta olduğunuz kirişin uçlarını veya sadece bir ucunu mafsal olarak tanımlamak için Kiriş  menüsünde yer alan Mafsal Durumları butonunu kullanabilirsiniz. 


Bu butona her basışınızda  buton ikonu uçlarında veya herhangi bir ucunda mafsal olan bir ikon halini alacaktır. Güncelle butonuna basarak kiriş elemanının iki ucunu veya istediğiniz bir ucunu mafsallı hale getirebilirsiniz.

Kiriş Kesitleri 

ProtaStructure tarafından kiriş elemanına ait olan ve otomatik olarak hesaplanan  kesit özelliklerini görmek için Kiriş menüsünde Genel sayfasında yer alan Kesit Yöneticisi butonuna basmanız gerekmektedir. 

Kesit Yöneticisi  butonuna bastığınızda ekrana Kiriş Beton penceresi ekrana gelecektir. Bu pencere Genel ve Özellikler sayfalarından oluşmaktadır.


Genel

Genel sayfasında kiriş elemanında kullanılan kesit ile ilgili bilgi verilmektedir. Kiriş kesitinin ismi, boyutları ve gösterim rengi değiştirilebilir.

Herhangi bir kiriş elemanında kullanılacak farklı malzeme tipini de yine bu sayfadan değiştirebilirsiniz. Özellikle güçlendirme elemanları için malzeme değişikliği yapılması gerekebilir.

Aksi belirtilmediği sürece seçtiğiniz kiriş elemanı için betonarme tasarım modüllerinde Bina Analizi ikonuna bastığınızda ekrana gelen  Analiz Öncesi sayfasındaki Malzeme Bilgileri bölümünde belirttiğiniz beton ve çelik sınıfları kullanılacak ve Varsayılan olarak belirtilecektir. Bu sayfadaki Malzemeler bölümünde Varsayılan başlığını tıkladığınızda ekrana gelen menülerden farklı BetonBoyuna DonatıEtriye seçimi yapabilirsiniz.


Özellikler

Özellikler sayfasında kiriş elemanına ait atalet momentleri, kesit ve kayma alanları ve  atalet yarıçapı değerleri incelenebilir.

H kiriş elemanının yüksekliğini, B ise kiriş elemanın genişliğini göstermektedir.

Kiriş Elemanı Parametreleri





"Atalet Momenti 1-1" kiriş elemanının "1" ekseni etrafındaki atalet momentini, "Atalet Momenti 2-2" ise kiriş elemanının "2" ekseni etrafındaki atalet momentini belirtmektedir.

"
Kayma Alanı 1" ve  "Kayma Alanı 2" kayma deformasyonlarının hesabında kullanılmakta olup kesit alanı değerinin "5/6"sı olarak hesaplanmaktadır.

Bu değerlerden herhangi birini değiştirmek isterseniz  formda yer alan Düzenle kutucuğunu işaretleyerek ilgili alana değer girebilirsiniz. Bu durumda girdiğiniz kesit özelliği artık otomatik olarak hesaplanmayacak, yerine sizin verdiğiniz değer kullanılacaktır. 

Analiz Rijitlik Katsayıları bölümündeki değerleri değiştirmeniz halinde ise ilgili kesit değeri verdiğiniz katsayı ile çarpılarak analizde kullanılacaktır. Bu katsayıları  değiştirmediğiniz sürece tüm kesit değerleri için "1" olarak tanımlanmıştır.

Kiriş Sağ ve Sol Uçlarının Yükseltilmesi/Alçaltılması

Kiriş sağ ve/veya sol noktalarının, bulundukları kat seviyesinden göreceli olarak uzatılması veya kısaltılması için iki seçenek bulunmaktadır.
Bunlardan birincisi, Kiriş menüsünde 3D sayfasında yer alan delZ -I ve delZ -J veri alanlarındaki değerleri değiştirmektir.



Bu değerleri değiştirmek için:
  1. Mevcut bir kirişi seçiniz.
  2. Kısayol menüsünde (Sağ-Tuş Menüsü) yer alan Özellikler seçeneğini işaretleyiniz.
  3. 3D sekmesine tıklayınız.
  4. Kiriş sağ ve sol uçlarının, bulundukları kat seviyesinden göreceli yüksekliklerini delZ -I ve delZ -J alanlarına yazınız. (Negatif değerler ilgili kiriş ucunu kat seviyesinden aşağı doğru hareket ettirirken, pozitif değerler kat seviyesinden yukarı doğru hareket etmesini sağlayacaktır.)
  5. Güncelle butonuna basınız.
Diğer bir yol ise, kiriş sağ ve sol noktalarının yüksekliklerini değiştirmek için Düzlem Tanımını kullanmaktır. Düzlem elemanları sayesinde birden fazla kirişin sol ve/veya sağ noktaları, aynı anda belli bir eğime göre ayarlanabilir.

Güncelle

Kiriş menüsünde herhangi bir veri alanında değişiklik yaptığınızda, değişikliklerin plan penceresinde güncellenebilmesi için Güncelle butonuna basmanız gerekir.

Kapat

Kiriş menüsünü Kapat butonuna basarak kapatabilirsiniz.

Yeni Bir Kiriş Girişinin Yapılması

Yeni bir kiriş girme işlemi aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:
  1. Model sekmesinde yer alan Kiriş ikonuna    tıklayın. Kiriş menüsü açılacaktır. 
  2. Kiriş menüsü yüklendikten sonra formda yer alan veri alanlarını isteğiniz doğrultusunda doldurun. Örneğin Kiriş menüsündeki "Etiket" alanına kirişin adını yazdıktan sonra altında yer alan veri alanlarına Kiriş Kesit Genişliğini (b), yerleşim aksına göre dış merkezliğini (e) girebilirsiniz.
  3. Kirişin ekranda çizilmesini sağlamak amacıyla kirişin tanım noktalarını gösterin. Bir Kiriş elemanını tanımlamak için iki adet aks kesişimi noktasına ihtiyacınız olacaktır.
    İlk aks kesişim noktasını işaretleyicinizin sol butonu ile tıkladıktan sonra işaretleyiciniz ile ikinci aks kesişim noktasını gösterin. Kiriş çizim alanında çizilecektir.
  4. Bir aks üzerindeki kesişimlere benzer kesite ve duvar yüklerine sahip birden fazla kirişi bir defada tanımlayabilirsiniz. Bunun için Kiriş menüsü yüklüyken ilk aks kesişimi üzerinde işaretleyicinizin sol butonu ile tıkladıktan sonra işaretleyiciniz ile son aks kesişim noktasını gösterin.  Sürükleme hattınız üzerinde saptanan tüm kolon ve perdelerin arasına birer kiriş yerleştirilecektir.

Mevcut Bir Kirişin Düzeltilmesi

Düzeltme işlemini daha önceden tanımı yapılmış bir elemana uygulayabilirsiniz.

Çizim alanında görmekte olduğunuz bir kirişi düzeltmek için:
  1. Daha önce girişini yapmış olduğunuz bir kirişi seçin.
  2. İşaretleyicinizin sağ butonuna bastığınızda ekrana gelen kısayol menüsünde Özellikler veya Seç ve Özellikleri Yükle seçeneğini işaretleyin. Ekrana gelen Kiriş menüsünde ilgili veri alanlarını isteğiniz doğrultusunda doldurun.



  3. Kiriş menüsünde yer alan Güncelle butonuna bastığınız zaman, bu kiriş düzenlemelerinize uygun olarak yeniden çizilecektir. 
Bu işlemleri istediğiniz kadar eleman üzerinde tekrarlayabilirsiniz. Ancak bu yöntemle her seferinde sadece bir eleman üzerinde çalışabilirsiniz.
Eğer birden fazla kirişi aynı anda düzenlemek isterseniz, işaretleyicinizin sağ butonuna bastığınızda ekrana gelen kısayol menüsündeki  Eleman Tabloları”nın altında  yer alan Kiriş Tablosu seçeneğini kullanabilirsiniz.

Referans Aksı Olmayan Yeni Bir Kiriş Tanımlanması

Referans aks tanımlamadan da kiriş tanımlanabilir. Ancak bunun için kirişin başlangıç ve bitiş noktalarını oluşturacak olan aks kesişimlerinin daha önceden tanımlanmış olması gerekir.

Bu durum aşağıdaki şekillerle açıklanmaktadır.


Nokta 1 ve Nokta 2 arasında yeni bir kiriş tanımlanacaktır. Bu noktalar başka aks kesişimleriyle oluşturulmuş gerçek noktalardır ve tanımı yapılacak kirişin potansiyel uç nokta adaylarıdır (I ve J).


İşaretleyicinizin sol tuşu ile önce Nokta 1 sonra da Nokta 2'yi tıkladığınızda yeni bir kiriş tanımlanmış olacaktır. Kiriş oluşturulurken, bu kirişin aksı da otomatik olarak oluşturulmaktadır. Bu yeni aksa “@” simgesiyle başlayan benzersiz bir isim verilecektir. Bu aksın etiketi yapı ağacında da görülebilir.

İkinci durumda, Nokta 3 ve Nokta 4, 1 ve 2 aksları üzerindeki rastgele noktalardır. Bu akslar kirişin potansiyel uç noktalarının oluşturulmasında rol oynayacaklardır.


İşaretleyicinizin sol tuşu ile önce Nokta 3 sonra da Nokta 4'ü tıkladığınızda yeni bir kiriş tanımlanmış olacaktır. Yeni bir aks da kirişle beraber yaratılacak ve benzersiz bir isim alacaktır.

Yay Şeklindeki (Dairesel) Kirişlerin Tanımlanması

ProtaStructure ile yay şeklinde (dairesel) kirişlerin modellemesi de yapılabilmektedir.

Yay formunda kiriş girme işlemi aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:
  1. Model sekmesinde yer alan Kiriş ikonuna  tıklayın.
  2. Kiriş menüsü yüklendikten sonra formda yer alan veri alanlarını isteğiniz doğrultusunda doldurun. Örneğin, kiriş menüsündeki “Etiket” alanına kirişin adını, Kiriş Kesit Genişliğini (“b”), yerleşim aksına göre dışmerkezliğini (“e”) değerlerini ve Kiriş Kesit Derinliğini (“h-Alt” ve “h-Üst”) değerlerini girebilirsiniz.
  3. Kiriş menüsünde yer alan Yay Kiriş Yerleşimi butonuna basın.
  1. Kirişin ekranda çizilmesini sağlamak amacıyla kirişin tanım noktalarını gösterin. Bir kiriş elemanını tanımlamak için iki adet aks kesişim noktasına ihtiyacınız olacaktır.
    İlk aks kesişim noktasını işaretleyicinizin sol butonu ile tıkladıktan sonra işaretleyiciniz ile ikinci aks kesişim noktasını gösterin. Eğrinin değişimini işaretleyicinizin  imlecini hareket ettirerek inceleyebilirsiniz. Kirişin ön izlemesi otomatik olarak gri renkte gösterilecektir. Çizim alanında belirtilen  L  değeri negatif veya pozitif olarak girilebilir. Bu değerin pozitif veya negatif olmasına göre dairesel kirişin eğrilik yönü değişmektedir. Klavyeden F2 tuşuna basarak istediğiniz L değerini girebilirsiniz. 
    Enter tuşuna basmanız halinde yay kiriş çizim alanında çizilecektir.

Kirişlerin Kolon Yerleşim Noktaları Dışında Tanımlanması

İdeal bir ProtaStructure modelinde kirişlerin “I” ve “J” uçları kolon ve perdelerin tanım noktalarıyla aynı fiziksel noktada tanımlanmalıdır. Böylece analitik modelin sürekliliği sağlanmış olacaktır. Ancak, aks sisteminin karmaşık olması, mimari kısıtlamalar veya muhtemel kullanıcı hataları sebebiyle bu noktalar birbirleriyle çakıştırılamayabilir.

Kirişin uçları (I veya J), kolon/perde fiziksel sınırları içerisinde herhangi bir noktaya basıyorsa, analiz modülü tarafından rijit bir bağlantı yaratılacaktır. Böylece kirişin kolona basması, dolayısıyla sistemin sürekliliğin garanti altına alınması sağlanmış olacaktır.

Not: Belirtildiği gibi bu özellik kullanıcı hatalarını önlemede ya da zorunlu olduğumuz durumlarda yardımımıza koşmaktadır. Normal koşullarda elemanların uçlarının aynı fiziksel noktalarda çakışmasına özen gösteriniz.

Şaşırtmalı akslardan gelen kirişlerin bulunması durumunda bir diğer önemli nokta ise kolonu mümkün olduğunca ortasından veya ortasına yakın geçen bir akstan tanımlamaktır.


    • Related Articles

    • Betonarme Kiriş Sehim Hesabı (TS500)

      Ekte sunduğumuz tasarım kılavuzunda ProtaStructure 2022 ile betonarme kiriş sehim hesaplarının adım adım yönetmeliğe uygun bir şekilde nasıl hesaplandığını inceleyebilirsiniz. Bu tasarım kılavuzuna ekte PDF olarak ulaşabilirsiniz.
    • Kiriş Uydurma Bağlantısı

      ProtaSteel'de kiriş - kiriş bağlantıları "Kiriş Uydurma Bağlantı Makrosu" ile yapılabilir.  Bu makro ile birbirine kaynaklanmak istenen farklı açılardaki kirişlerin bağlantıları yapılabilir.   "Kiriş Uydurma Bağlantı Makrosu",  Makro Galerisi >> ...
    • Perde Elemanı

      Perde Duvarların Tanımlanması Model sekmesinde yer alan Perde ikonuna     tıklayın. Veri alanına Perde menüsü yüklenecektir. Perde menüsünde yer alan bilgiler : Perde Etiketi Perdeyi tanımlamakta kullanılan perde adını bu alana yazabilirsiniz. Tüm ...
    • Rüzgar Kolonu Bağlantısı

      ProtaSteel'de kiriş - kolon bağlantıları "Rüzgar Kolonu Bağlantı Makrosu" ile yapılabilir. Bu bağlantı bir mafsallı bağlantı tipidir. Rüzgar kolonu bağlantı makrosu I kesitli kolonun kiriş alt flanşına bağlanması ile elde edilir. Bu bağlantı tasarım ...
    • Kat Kirişleri Donatı Detaylarının Oluşturulması

      Kat Kirişleri Donatı Detaylarının Çizdirilmesi (Tüm Katlar) Kiriş donatı detayları, Kat Kirişleri Detayları bölümünden istenilen sayıda farklı ayarlar ile çizdirilebilir. Bunun için Çizimler penceresinden Kat Kirişleri Detayları başlığının üzerine ...