Perde Elemanı

Perde Elemanı

Perde Duvarların Tanımlanması

Model sekmesinde yer alan Perde ikonuna     tıklayın. Veri alanına Perde menüsü yüklenecektir.

Perde menüsünde yer alan bilgiler :

Perde Etiketi

Perdeyi tanımlamakta kullanılan perde adını bu alana yazabilirsiniz. Tüm yapı elemanlarında olduğu gibi, perde elemanları da Yapı Ağacı bölümünde ilgili katta listelenir.

Bu listeden de eleman seçimi yapabilirsiniz. 
ProtaStructure eleman girişlerinde herhangi iki elemanın aynı etiketi kullanmasına izin vermemektedir. Bu nedenle giriş sırasında benzer etiketlerin saptanması halinde  Bilgi Çubuğu bölümünde uyarı mesajı gelecektir.

Perde Kalınlığı ve Perde Dışmerkezliği (b, e)

 - Tanımladığınız perdenin asal doğrultusuna dik yöndeki boyutu olan perde kalınlığı  'b' ile gösterilmektedir.



 - e değeri ise perdenin dış merkezliğini göstermekte olup, perde sol/alt (I ucu) noktasından sağ/üst (J ucu) noktasına doğru çizilen ve kesit merkezinden geçen çizgi ile perde yerleşim aksı arasındaki mesafeyi ifade etmektedir. Bu mesafe "b/2"den büyük ve "-b/2"den küçük olamaz. Eğer e değeri "0" olarak girilirse bu durumda perde ortalanarak yerleştirilecektir.


Perde Uç Uzantıları (I, J)

Perdenin ilk aks kesişiminin soluna (veya altına) doğru ölçülen boyutu (“I”) ile sağına (veya üstüne) doğru ölçülen boyutunu (“J”) bu veri alanlarına girebilirsiniz. Bu değerler “0” girilirse perde sadece iki kesişim aksının arasındaki uzaklık boyunda çizilecektir.

Genel olarak perde uç uzantıları olan I ve J değerlerinin büyük değerlerde girilmesi pek tavsiye edilmemektedir. "10 cm." veya "12.5 cm." gibi değerlerin girilmesi daha uygun olacaktır.


Yerleşim Aksları

Tüm yapı elemanları aks kesişimleri  referans alınarak yerleştirilmektedir. Bu nokta ise iki farklı yön koduna sahip aksın kesişiminden oluşan bir nokta olmalıdır. Perde elemanını girerken perdenin her iki yerleşim noktasında en az bir ortak aks bulunmasına dikkat edilmelidir. Perde doğrultusunu belirleyen bu ortak aks perdenin Yerleşim Aksı olarak tanımlanmaktadır.

Perdenin I ve J uçlarına referans olan kesişimleri oluşturan aksların adları Perde menüsündeki “Üst” ve “Alt” veri alanlarında belirecektir. Perde ilk tanımlandığında bu alanlara aynı aks kesişimleri otomatik olarak yazılacak olup, bu durumda perde katlar arasında düşey olarak tanımlanacaktır. Perdenin katlar arasında eğimli olarak tanımlanabilmesi için “Alt” veri alanındaki aks kesişimleri daha sonra değiştirilmelidir.

Alt bölümünde beliren aksları değiştirebilmek için :
  1. İşaretleyicinizin sol butonuna tıklayarak değiştirmek istediğiniz aks etiket alanını tıklayın. Bu durumda etiketin rengi değişecektir.
  2. İşaretleyicinizin sol butonu ile planda istediğiniz aksı seçin. Güncelle butonuna basarak değişiklikleri güncelleyiniz.
Alternatif olarak Perde menüsünde bulunan Alt Yerleşim Noktasını Göster   butonunu kullanarak da perdenin alt tanım noktasını
değiştirebilirsiniz. Bunun için bu butona tıkladıktan sonra planda istediğiniz aks kesişimini işaretleyicinizin sol butonunu kullanarak
işaretleyiniz.

Yeni Bir Perde Girişi

Yeni bir perde tanımlama işlemi aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:
  1. Model sekmesinde yer alan Perde ikonuna basın.  
  2. Perde menüsü yüklendikten sonra formda yer alan veri alanlarını isteğiniz doğrultusunda doldurun. Örneğin Perde menüsündeki “Etiket” alanına perdenin adını yazdıktan sonra hemen altında yer alan veri alanlarına perde enini, yerleşim aksına göre dış merkezliğini ve perde uçlarındaki uzantı boylarını girebilirsiniz.
  3. Bir Perde elemanını tanımlamak için iki adet aks kesişimi noktasına ihtiyacınız olacaktır. İlk aks kesişim noktasını işaretleyicinizin sol butonu ile tıkladıktan sonra işaretleyiciniz ile ikinci aks kesişim noktasını gösterin. Perde çizim alanında çizilecektir. Perdenin I ve J uçlarına referans olan aksların adları Perde menüsündeki “Üst” ve “Alt” veri alanlarında belirecektir. Perde ilk olarak tanımlandığında bu alanlara aynı aks kesişimleri otomatik olarak yazılacak olup, bu durumda perde katlar arasında düşey olarak tanımlanacaktır. Perde elemanının katlar arasında eğimli olarak tanımlanabilmesi için “Alt” veri alanındaki aks kesişimleri daha sonra değiştirilmelidir.

Mevcut Bir Perdenin Düzeltilmesi

Çizim alanında görmekte olduğunuz bir perde elemanı düzeltmek için:
  1. Daha önce girişini yapmış olduğunuz herhangi bir perdeyi seçiniz.
  2. İşaretleyicinizin sağ butonuna bastığınızda ekrana gelen kısayol menüsündeki Özellikler veya Seç ve Özellikleri Yükle seçeneğini işaretleyin.
  3. Perde menüsündeki istediğiniz veri alanlarını (örneğin: b, e gibi) değiştirin.
  4. Perde menüsünde yer alan Güncelle veya işaretleyicinizin sağ butonuna bastığınızda ekrana gelen kısayol menüsündeki Güncelle seçeneğini seçerek bilgilerin güncellenmesini sağlayabilirsiniz.
Bu işlemleri istediğiniz kadar eleman üzerinde tekrarlayabilirsiniz. Ancak bu yöntemle her seferinde sadece bir eleman üzerinde çalışabilirsiniz.
Eğer birden fazla perdeyi aynı anda düzenlemek isterseniz, 
işaretleyicinizin sağ butonuna bastığınızda ekrana gelen kısayol menüsündeki  Eleman Tabloları”nın altında yer alan Perde Tablosu seçeneğini kullanabilirsiniz.

Perde Duvar Boşluk Editörü


Perde Duvar Boşluk Editörü yardımıyla perde duvarlar içerisinde istenilen sayıda boşluk tanımlanabilmektedir. Boşluklar dikdörtgen veya kare olarak tanımlanabilmektedir. 

Perde elemanlarına boşluk tanımlamak için:
  1. Boşluk tanımlamak istediğiniz perde elemanını seçiniz.
  2. İşaretleyicinizin sağ tuşuna basınız ve ekrana gelen kısayol menüsünden Yükleri Düzenle seçeneğini işaretleyiniz. Duvar Yükü tanımı seçildikten sonra Yük Özellikleri kısmında beliren Boşlukları Düzenle komutu ile perde üzerinde boşluk tanımı yapılabilir.
  3. Daha sonra karşınıza Duvar Boşluk Editörü penceresi gelecektir. Burada Ekle butonuna basınız. Çizim alanında boşluk belirecektir.

  1. Pencerenin üst bölümünde yer alan W boşluğun genişliğini, H boşluğun yüksekliğini, X ve Y  ise boşluğun sol-alt noktasının, perde duvar sol-alt noktasından yatay 
    ve düşey doğrultudaki mesafesini belirtmektedir.
  2. Tanımladığınız boşluğu seçtikten sonra dilerseniz Sil butonuna basarak silebilirsiniz.
  3. Ekle butonuna basarak ek bir boşluk daha girebilirsiniz.
    Sonlu elemanlar ağının doğru bir biçimde oluşturulması için boşlukların birbirine 20 cm. mesafeden daha yakın olmamasına özellikle dikkat ediniz.
  4. Tamam butonuna basarak Duvar Boşluk Editörü penceresini kapatabilirsiniz.
Not: Bina Analizi'ne başlamadan önce boşluk tanımlanan perde elemanının sonlu elemanlar kabuk modeli  ile modellendiğini kontrol etmeniz gerekmektedir.
Modeldeki tüm perdeleri sonlu elemanlar kabuk modeli ile modellemek için, Analiz sekmesinden Bina Analizi"ne giriniz.  Model Seçenekleri sekmesi altında Perde Duvar Modeli sayfasına geçiniz. Burada Sonlu Elemanlar Kabuk Modeli kutucuğunu işaretleyiniz.

Birleştirilmiş Perde Modeli - Çekirdek Perde Modeli 

Birden fazla perde duvar panelini seçtikten sonra işaretleyicinizin sağ tuşuna bastığınızda ekrana gelen kısayol menüsünden Düşey Elemanları Birleştir seçeneğini kullanarak bu panelleri poligon şekilli tek bir perde duvar haline getirebilirsiniz. Analiz, tasarım ve donatılandırma birleştirilmiş kesite uygun bir şekilde otomatik olarak yapılacaktır. Tasarım kuvvetleri otomatik olarak birleştirilmiş kesitin ağırlık merkezinde hesaplanacaktır.

Birleştirilmiş perde duvar panellerinde boşluk açma, düğüm yükü atama gibi işlemler yapılamamaktadır. İstenirse bu şekilde birleştirilmiş elemanlar daha sonra ayrılarak ilk hallerine döndürülebilmektedir. Bu işlem için öncelikle birleştirilmiş perde duvarı seçiniz ve işaretleyicinizin sağ tuşuna bastığınızda ekrana gelen kısayol menüsünden Birleştirilmiş Elemanları Ayır seçeneğini kullanınız.

Düşey Elemanları Birleştir seçeneği kullanılarak birleştirilen perde panellerinin donatılandırılmasını Poligon Kolon Editörü yardımıyla yapabilirsiniz.

Perde Tablası Tanımı

Kirişsiz döşeme sistemlerinde, zımbalama dayanımını arttırmak amacıyla perdelere tabla tanımı yapabilirsiniz.

     - Perde Tablası tanımlamak için Perde menüsünde Tabla sayfasına geçiniz ve Kolon Tablası Yerleştir kutucuğunu işaretleyiniz.

     - Perde Tablasının boyutlarını ve kolon yerleşim aksına göre dış merkezliğini bu sayfada yer alan b1b2e1 ve e2 veri alanlarını kullanarak bildirebilirsiniz.

     - Perde elemanlarının tabla tanımında kullanılan e1 ve e2 değerleri için referans noktası perdenin I-ucu’dur (sol/alt yerleşim noktası).

      - Son olarak h-Tabla veri alanını kullanarak tabla derinliğini de tanımlayabilirsiniz.

Perde Kesitleri

ProtaStructure tarafından perde elemanına ait olan ve otomatik olarak hesaplanan  kesit özelliklerini görmek için Perde menüsünde Genel sayfasında yer alan Kesit Yöneticisi  butonuna basmanız gerekmektedir.  Kesit Yöneticisi butonuna bastığınızda ekrana Perde Beton penceresi gelecektir. Bu pencere Genel ve Özellikler sayfalarından oluşmaktadır.

Genel

Genel sayfasında perde elemanında kullanılan kesit ile ilgili bilgi verilmektedir. 

Ayrıca herhangi bir perde elemanında kullanılacak farklı malzeme tipini de yine bu sayfadan değiştirebilirsiniz. Aksi belirtilmediği sürece seçtiğiniz perde elemanı için betonarme tasarım modüllerinde Bina Analizi ikonuna bastığınızda ekrana gelen  Analiz Öncesi sayfasındaki Malzeme Bilgileri bölümünde belirttiğiniz beton ve çelik sınıfları kullanılacak ve Varsayılan olarak belirtilecektir.

Bu sayfadaki Malzemeler bölümünde Varsayılan başlığını tıkladığınızda ekrana gelen menülerden farklı BetonBoyuna DonatıEtriye , Düşey Gövde Donatısı ve Yatay Gövde Donatısı  seçimi yapabilirsiniz.

Özellikle güçlendirme elemanları için malzeme değişikliği yapılması gerekebilir. Örneğin, Perde elemanında Boyuna Gövde Donatısı olarak  “S500 Q150” kullanarak 15 cm. aralıklı Q tipi Hasır Donatı kullanabilirsiniz.

Özellikler

Özellikler sayfasında perde elemanına ait atalet momentleri, kesit ve kayma alanları ve  atalet yarıçapı değerleri incelenebilir.
Perde elemanında "1" ekseni perdenin güçlü yönünde, "2" ekseni ise perdenin zayıf doğrultusunda tanımlanmaktadır.


Atalet Momenti 1-1" perde elemanının 1 " ekseni etrafındaki atalet momentini, "Atalet Momenti 2-2" ise perde elemanının "2" ekseni etrafındaki atalet momentini belirtmektedir. Dolayısıyla "Atalet Momenti 2-2" perde elemanının güçlü ekseni doğrultusundaki atalet momenti değerini ifade etmektedir.

"Kayma Alanı 1" ve  "Kayma Alanı 2" kayma deformasyonlarının hesabında kullanılmakta olup kesit alanı değerinin "5/6"sı olarak hesaplanmaktadır.

Bu değerlerden herhangi birini değiştirmek isterseniz  formda yer alan Düzenle kutucuğunu işaretleyerek ilgili alana değer girebilirsiniz. Bu durumda girdiğiniz kesit özelliği
artık otomatik olarak hesaplanmayacak, yerine sizin verdiğiniz değer kullanılacaktır. 

Analiz Rijitlik Katsayıları bölümündeki değerleri değiştirmeniz halinde ise ilgili kesit değeri verdiğiniz katsayı ile çarpılarak analizde kullanılacaktır. Bu katsayıları  değiştirmediğiniz sürece tüm kesit değerleri için "1" olarak tanımlanmıştır.

Perde Model Tipi

ProtaStructure perde duvarların analitik modellerinde kullanılmak üzere iki faklı seçenek sunmaktadır.

Perde menüsündeki 3D sayfasında yer alan bu veri alanını kullanarak her perde için analitik modelde kullanacağınız modelleme tipini belirleyebilirsiniz.

Bu modellerden ilki, perde elemanının ortada tek bir kolon ve uçlara uzanan rijit kirişler ile modellendiği Orta Kolon Modeli” dir.
İkinci model ise perde elemanının kabuk elemanlar kullanılarak modellendiği, özellikle değişen geometrideki perdelerde gerçeğe daha yakın sonuçlar sunan 
SE Kabuk Modeli” dir.

Perdelerin sistem genelinde hangi idealizasyon yöntemi kullanılarak modelleneceği, Analiz Formu”nda yer alan Model Seçenekleri sekmesindeki Perde Duvar Modeli sayfasından kontrol edilebilir.

Bunun yanı sıra, sistemdeki her bir perde elemanının hangi yöntemle modelleneceği ayrı ayrı burada bahsedilen 
Perde Model Tipi alanı kullanılarak belirlenmektedir. 
Listeden 
Varsayılan dışında bir perde model tipi seçildiğinde, sistem genelindeki perde modeli farklı olsa bile, perde seçilen yöntem ile modellenecektir.
Bu sayede, örneğin, aynı analizde, deprem perdelerinin orta-kolon; üzerine üst kat kolonlarının oturduğu bodrum perdeleri Sonlu Elemanlar ile modellenebilir.
Ya da bir perde, bu yöntemle farklı katlarda farklı yöntemlerle modellenebilmektedir.


Güncelle

Perde menüsünde herhangi bir veri alanında değişiklik yaparsanız, değişikliğin plan penceresinde güncellenebilmesi için Güncelle butonuna basmanız gerekir.

Kapat

Perde menüsünü Kapat butonuna basarak kapatabilirsiniz.

    • Related Articles

    • Kiriş Elemanı

      Kirişlerin Tanımlanması Model sekmesinde yer alan Kiriş ikonuna    tıklayın. Kiriş menüsü açılacaktır. Kiriş menüsünde yer alan bilgiler : Kiriş Etiketi Kirişi tanımlamakta kullanılan Kiriş adını "Etiket" kısmına yazabilirsiniz. Tüm yapı ...
    • Dikdörtgen ve Birleştirilmiş Perde Duvar İç Kuvvetleri

      ProtaStructure, Sonlu Elemanlar kabuk elemanları ile modellenen perde duvarların alt ve üst bölgelerindeki, toplam tepkileri hesaplamak için Group Sum yöntemini kullanır. Bu kılavuz, Sonlu Elemanlar (SE) kabuk modeli ile modellenen perde duvarların ...
    • Kolon ve Perdelere Alan Yükü Tanımlanması

      ProtaStructure'da kolon ve perde elemanlarına alan yükü tanımlayabilirsiniz. Alan yükleri, düzgün yayılı, kısmi yayılı, noktasal yükler gibi elemanların yükseklikleri boyunca etki eden  yükler olabilir. Bu yükler eleman lokal eksenleri ya da global ...
    • Kolon ve Perdelere Düğüm Yükü ve Çizgisel Yük Tanımlanması

      ProtaStructure, gerek otomatik olarak hesaplanan, gerekse Rüzgar ve Yatay Kat Yükleri  editörü kullanılarak kullanıcı tarafından girilmiş yanal yüklemeleri diyaframlara ve hiç bir diyaframa bağlı olmayan serbest düğüm noktalarına dağıtmaktadır. Bu ...
    • Subasmanlı Yapıların Modellenmesi

      Tekil, Sürekli ve Radye temelli Yapılarda Subasmanın modellenmesi, analizi ve detay çizimlerinin hazırlanmasını dakikalar içerisinde ve otomatik olarak nasıl yapıldığını öğrenmek için webinar kaydımızı izleyin. Webinar İçeriği: Subasman Modelinin ...