Proje Yönetimi

Proje Yönetimi

ProtaStructure üzerinde çalışılan binaları ilgili ayar ve parametreleri ile birlikte  Proje Kodu' nu kullanarak kaydetmektedir.

ProtaStructure’ı çalıştırdığınızda karşınıza Başlangıç Sayfası penceresi gelecektir. Bu penceredeki alanları mevcut bir projeyi açmak veya yeni bir proje oluşturmak için kullanabilirsiniz. 

Proje Aç

Başlangıç sayfasında Proje Aç butonuna bastığınızda Proje Aç penceresi ekrana gelecektir.

Bu pencere yardımıyla yeni bir projeye başlamak için ön bilgileri vermek veya daha önce başladığınız bir projeyi tekrar ekrana getirmek mümkün olmaktadır.


Mevcut bir projeyi yüklemek için ekranın sol-üst köşesinde yer alan 
Tüm   Projeler  kutucuğunu tıklayınız. Bu bölümün hemen altında güncel veri dizinindeki mevcut tüm projeler listelenecektir.

Projenizi yüklemek için bu bölümden projenizi bularak 
Tamam  butonuna basmanız veya  işaretleyicinizin sol tuşu ile projenizin ismini çift tıklamanız y eterli olacaktır.

Güncel veri dizinindeki mevcut projeleri belli bir kritere göre sıralamak mümkündür.  A-Z  kutucuğunu işaretlerseniz projeler ilk harflerine göre sıralanacaktır. 

Tarih  kutucuğunu işaretlediğinizde ise güncel veri dizinindeki mevcut projeleriniz en son tarihli olan listede en üstte olmak üzere yeniden eskiye göre sıralanacaktır.

Proje Aç  penceresinde sol-üst köşede yer alan  Son Kullanılan   Projeler  kutucuğunu tıkladığınızda ise yakın zamanda üzerinde çalıştığınız projeleriniz hemen alttaki bölümde listelenecektir.

Proje Aç penceresinde Proje Sil    butonuna basmanız halinde seçilen proje Geri Dönüşüm Kutusuna atılmaksızın Sabit Diskten bütünüyle silinecektir. Bu komutun kullanımına özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.

Proje Aç penceresinde sol-üst köşede yer alan Dizin Seç / Oluştur  butonunu kullanarak bilgisayarınızdaki farklı bir klasörü seçerek güncel veri dizinini değiştirebilirsiniz.


Proje Aç veya  Başlangıç Sayfası  penceresinde  bulunan  Yeni Proje  butonuna bastığınızda ise karşınıza Yeni Proje penceresi  gelecektir. 


Yeni Proje

Proje Aç penceresindeYeni Proje butonunu tıkladığınızda ekrana gelen Yeni Proje penceresinde Proje Kodu başlığının altında bulunan veri alanına çalışmaya başlayacağınız projeye vereceğiniz kodu yazabilirsiniz.

Aynı proje dizininde yer alan farklı iki projeye aynı kod verilemez. Proje Kodu 80 karakter uzunluğuna kadar yazılabilmektedir. 

Proje Kodu'nu girdikten sonra standart şablonların yer aldığı hemen alttaki Şablonlar  bölümünden isteğinize uygun şablonu seçiniz.

Şablonlar, tasarım kodları, malzeme özellikleri, eleman tasarım ayarları vb. varsayılan model parametrelerini hızlı bir şekilde oluşturmak için kullanılmaktadır. 

Dilerseniz  Projeler  kutucuğunu   tıklayarak   da   mevcut bir projedeki ayarların güncel projenizde kullanılmasını sağlayabilirsiniz.



Örneğin;
       Türkiye (TS 500, TBDY2018) seçtikten sonra Tamam  butonunu bastığınızda varsayılan  Proje Dizini   içerisinde otomatik olarak aynı adlı bir klasör oluşturulacaktır ve b u modele ait tüm veriler bu projeye ait klasör içerisinde kaydedilecektir. 

          Tamam butonunu işaretledikten sonra plan görünümü gösteren boş bir model penceresi otomatik olarak  yüklenecektir.
                    

Açılan plan görünümünde varsayılan grid aralığı 1 metredir ve asal gridler her 5 metrede bir olacak şekilde koyu renkle gösterilmiştir. 



    • Related Articles

    • Grafik Editör Kullanımı

      ProtaStructure programının en önemli modüllerinden biri olan Grafik Editör, bina analitik modelinin hazırlanmasında kullanıcıya büyük kolaylıklar sağlamaktadır. ProtaStructure açıldığında, öncelikle çalışılacak projenin seçimini sağlayan veya yeni ...
    • Ayar Merkezi - 3

      ProtaStructure’da sistem genelinde tutulan tüm ayarlara Bina sekmesinde yer alan  Ayar Merkezi  ikonu  yardımıyla ulaşabilirsiniz. Döşeme Bu bölümdeki seçenekleri kullanarak döşeme tasarımıyla ilgili ayarları yükleyebilirsiniz. Tasarım Döşeme Donatı ...
    • Kolon ve Perdelere Alan Yükü Tanımlanması

      ProtaStructure'da kolon ve perde elemanlarına alan yükü tanımlayabilirsiniz. Alan yükleri, düzgün yayılı, kısmi yayılı, noktasal yükler gibi elemanların yükseklikleri boyunca etki eden  yükler olabilir. Bu yükler eleman lokal eksenleri ya da global ...
    • ProtaSteel 2024 ile Gelen Yenilikler

      Yapı tasarımı, yapısal analiz ve çelik tasarım profesyonellerine yönelik heyecan verici bir etkinlik olan bu webinar, ProtaSteel'in en son sürümü olan ProtaSteel 2024'ün sunduğu yeni özellikler ve iyileştirmeleri kapsamlı bir şekilde ele alıyor. ...
    • Kolon ve Perdelere Düğüm Yükü ve Çizgisel Yük Tanımlanması

      ProtaStructure, gerek otomatik olarak hesaplanan, gerekse Rüzgar ve Yatay Kat Yükleri  editörü kullanılarak kullanıcı tarafından girilmiş yanal yüklemeleri diyaframlara ve hiç bir diyaframa bağlı olmayan serbest düğüm noktalarına dağıtmaktadır. Bu ...