Grafik Editör Kullanımı

Grafik Editör Kullanımı

ProtaStructure programının en önemli modüllerinden biri olan Grafik Editör, bina analitik modelinin hazırlanmasında kullanıcıya büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

ProtaStructure açıldığında, öncelikle çalışılacak projenin seçimini sağlayan veya yeni bir proje tanımına olanak sağlayan Başlangıç Sayfası ekrana gelecektir. 




Seçiminizi yaptığınızda Grafik Editör ekranı karşınıza gelecektir.

Eğer Proje Aç menüsünden daha önce girişini yaptığınız bir projeyi seçtiysenizTamam butonuna bastığınızda proje ile ilgili bilgiler yüklenecek gelecektir.

Eğer yeni bir projeye başlıyorsanız Grafik Editör’ün çizim alanı boş olarak açılacaktır.


Kullanıcı Arayüzü

ProtaStructure kullanıcı arayüzünde yer alan çeşitli bileşenler aşağıda görülmektedir:


ProtaStructure, birden fazla pencerede aynı anda modelleme yapılmasına izin vermektedir. Bilgisayarınızın belleğine ve modelinizin büyüklüğüne bağlı olarak
istediğiniz kadar pencere açabilirsiniz.

Modelleme, plan görünüm penceresinde yapılabildiği gibi 3-B Görünüm pencerelerinde de yapılabilir. 

Yapısal Eleman Araçları

Betonarme ve çelik elemanların modelleme ve tasarım işlemlerini yapmanızı sağlayacak araçlar kullanıcı arayüzünde mantıksal şekilde ayrı ayrı gruplandırılmıştır.
 
Model sekmesindeki ikonları kullanarak modelinizi oluşturabilir ve Tasarım sekmesindeki ikonları kullanarak da projenizi tasarlayabilirsiniz. 





Komut Satırı

ProtaStructure ekranının alt bölümünde yer alan Komut Satırı alanını kullanarak istenilen komuta kısa bir süre içerisinde ulaşılabilmektedir.

Komut Satırında örneğin ‘
kolon’ yazdığınızda kolon komutu ile ilgili seçenekler aktif hale gelecek ve seçiminizin ardından araç çubuğunda ilgili yer açılacaktır.

Yapı Ağacı

Yapı Ağacı seçilen katta bulunan tüm elemanların (aks,kiriş,kolon vb.) listesini gösterir. Bu menüyü kullanarak, elemanlar etiketleri üzerine tıklamak suretiyle kolaylıkla seçilebilir.
Seçilen elemanlar planda ve eğer açıldıysa 3-Boyutlu pencereler üzerinde de seçilecektir. Bu menü işaretleyicinizin sağ butonuna bastığınız takdirde çok 
sayıda menü seçeneğine çabucak ulaşabilme imkanı sağlamaktadır.

Kısayol Menüsü

İşaretleyicinizin sağ butonuna bastığınızda , çizim alanınızda seçtiğiniz eleman ve elemanlar için ilgili menülere hızlı ulaşımı sağlar.

Bilgi Çubuğu

Yapılan işlemlerle ilgili bilgi ve çeşitli uyarıların yazıldığı bilgi panelidir. Bu satır ProtaStructure penceresinin en alt bölümünde yer almaktadır.

3-B Görünüm

ProtaStructure, birden fazla pencerede aynı anda modelleme yapmaya imkan tanımaktadır. Her bir model penceresinde farklı bir aktif kat ayarlanabilir.

Sahne ayarları, görsel sorgulama ve görüntü filtreleri her görünümde farklı olabilir ve tüm bu ayarlar model penceresi ile birlikte kaydedilir. Programın bir sonraki açılışında en son görüntü ayarları, kamera ve pencere pozisyonları geri getirilir.


3-Boyutlu görünüşte istediğiniz elemanı işaretleyicinizin sol butonu ile tıklayarak seçebilirsiniz. 

3-Boyutlu görünümde, plan penceresinde olduğu gibi mevcut elemanları seçip değiştirebilir ve yeni elemanlar oluşturabilirsiniz.

Döndürme Küpü  yardımıyla 3-Boyutlu görüntü üzerinde modelinize istediğiniz açıdan bakabilir, modelinizi döndürebilirsiniz. 


Binanıza ait 3-boyutlu görünümü oluşturabilmek için;
  1. Çizim alanınızın solunda yer alan Yapı Ağacındaki Pencereler başlığı üzerine gelerek sağ tıklayın ve 3B Fiziksel Model’i seçin.


  1. Yeni bir 3-B model penceresi açılacaktır. 
  2. Ekranın üstünde Görünümler sekmesinde yer alan Pencereleri Dikey Döşe   ikonuna   tıklayın. O ana kadar açılmış tüm model pencereleri otomatik olarak ana program penceresine yan yana sığdırılacaktır.

  3. Elemanlarınızı girmeye başlamadan önce 3-boyutlu bakış penceresini veya pencerelerini açmanız halinde, girdiğiniz elemanlar aynı anda  3-boyutlu bakış penceresinde de görüntülenecektir. Benzer şekilde 3-Boyutlu görünümde herhangi bir eleman girişi veya düzenlemesi yaparsanız bu düzenleme aynı anda plan penceresine de yansıyacaktır. ProtaStructure'ın bu güçlü özelliğini kullanarak çok daha verimli ve hatasız çalışma imkanını elde edebilirsiniz.




    • Related Articles

    • Proje Yönetimi

      ProtaStructure üzerinde çalışılan binaları ilgili ayar ve parametreleri ile birlikte Proje Kodu'nu kullanarak kaydetmektedir. ProtaStructure’ı çalıştırdığınızda karşınıza Başlangıç Sayfası penceresi gelecektir. Bu penceredeki alanları mevcut bir ...
    • Yapısal Olmayan Elemanlara Etkiyen Deprem Kuvvetleri

      Giriş ProtaStructure, TBDY 2018 Bölüm 6’ deki hesap esaslarını dikkate alarak, yapısal olmayan elemanların deprem etkilerini belirlemektedir. Bu dokümanda, yapısal olmayan elemanlar üzerindeki deprem etkilerinın TBDY 2018 Bölüm 6 uyarınca ...
    • Döşeme Etkin Kesit Rijitlikleri

      ProtaStructure'da döşemelerin rijitlik katsayıları farklı analiz yöntemleri için ayarlanabilir. Bu yöntemlerden biri Sonlu Elemanlar Döşeme Analizi seçeneği ile binadan bağımsız düşey yükler altında çözümleme yöntemidir. Bu yöntem; sadece düşey ...
    • Nervür ve Kaset Döşeme Yükleri

      Kapsam Bu doküman nervürlü ve kaset döşemelerin üzerindeki yüklerin hesaplanmasını ve analizini anlatmaktadır. Nervürlü ve kaset döşemelerin modellenmesi ve tasarımı bu döküman kapsamı dışındadır. Yük Analizi İçin Alternatif Metodlar Kırılma Çizgisi ...
    • Çubuk Eleman

      Çubuk eleman komutunu kullanarak akslardan ve çoklu editör pencerelerinden bağımsız olarak yapısal elemanlar tanımlayabilirsiniz.  Araç çubuğunda yer alan "Çubuk Eleman" komutunu çalıştırınız.        Proje alanında herhangi iki noktaya tıklayarak ...