Çubuk Eleman

Çubuk Eleman

Çubuk eleman komutunu kullanarak akslardan ve çoklu editör pencerelerinden bağımsız olarak yapısal elemanlar tanımlayabilirsiniz. 
Araç çubuğunda yer alan "Çubuk Eleman" komutunu çalıştırınız. 
     

Proje alanında herhangi iki noktaya tıklayarak çubuk eleman oluşturunuz. Serbest eleman oluşturulurken diğer yapısal elemanlar üzerinde yer alan noktaların yakalandığından emin olunmalıdır. Aksi halde analiz aşamasında tutulu olmayan noktalardan kaynaklı olarak analiz hataları meydana gelebilir. 
Çubuk eleman oluşturulduğunda elemanın etiket numarası yapı ağacına eklenir. 

      
Çubuk eleman özellikleri penceresinden elemana ait tüm parametreler ayarlanabilir. Yapısal elemanların konumlarının ProtaStructure'da ayarlanması, ProtaSteel'de modelleme yapılırken kolaylık sağlayacaktır. 

Eleman Tipi: Çubuk eleman tanımı ile oluşturulmuş bir eleman için farklı eleman tipleri belirlenebilir. Örneğin bu komut ile oluşturulmuş bir eleman "düşey ya da yatay çapraz eleman" olarak tanımlanabilir. 

       
"Kesit Yöneticisi" komutu seçilerek kesit özellikleri değiştirilir. Açılan kesit editöründen kataloglarda yer alan kesitler, yapma kesitler ve soğuk şekillendirilmiş çelik kesitleri seçilebilir. Aynı zamanda malzeme kalitesi seçimi de bu pencerede yapılır. 

                                
Projede çubuk eleman komutu ile kullanılmış tüm kesit tipleri "Proje" menüsüne eklenir. Dilerseniz buradan daha önce kullandığınız kesitleri görebilir, tekrar kullanmak için istediğiniz kesit tipini  seçebilirsiniz. 

                                                    

Eleman aksına göre kesit yerleşimleri ayarlanabilir, elemanlara ofset tanımlanabilir. 
Kesit yerleşimi eğer kesit çevresi hizalanarak oluşturulacak ise aşağıda belirtilen tiplerden biri seçilebilir. Örneğin, eleman yerleşimini merkez orta olarak aşağıdaki gibi ayarlayabiliriz.
 
       
Eleman lokal açısını 45 derece olarak ayarlayınız. Eleman tanım noktası üzerinde ise eleman kendi etrafında 45 derece döndürülecektir. Buradaki açı değeri tanım noktasını referans alarak elemanı döndürür. Eğer ofset verilir ve 45 derece döndürülür ise yine tanım noktasına göre açı ayarlanacaktır. 
                                     
Çubuk eleman uç noktalarındaki bağlantı koşullarını ayarlamak için aşağıda belirtilen kutucuklar işaretlenir. Mafsal ve ankastre  koşulları hızlı tanımlamak için ise komut üzerinde bir kaç kez tıklamak gerekmektedir. 
                              

Yatay, dikey veya herhangi bir eğimli düzlemde yay şekilli çubuk elemanları artık eklenebilir.
Bu tür elemanları tanımlamak için:
            1. Çubuk eleman özellikleri penceresinde “Eğri” seçeneğini seçin,
            2. Ekranda iki nokta seçin ve tepe mesafesini belirleyin.
            3. Çubuk elemanının 3B yönünü değiştirmek için “Düzlem Normali ile Yapılan Açı Değerini” girin.
                             

3D Menüsünden elemanın I ve J uçlarının X,Y ve Z yönlerindeki analitik ötelenmeleri ayarlanabilir.
     - I ucu X analitik ötelenme değerini 200 cm olarak ayarlayınız. 
 Çubuk eleman merkez aksından 200 cm X yönünde ötelenecektir. 
                           
Çubuk Eleman 3D menüsü kullanılarak gerekli  "Konstrüktif  Öteleme" değerleri girilebilir. Bu değerler düzlem içi ve düzlem dışı olarak ayarlanabilir.
       Örneğin; 
            Düzlem içi ofset 1 değerini -45 cm ve düzlem dışı öteleme değerini 100 cm olarak ayarlayalım.
       Çubuk eleman merkez aksından ters yönde (düzlem içi yönde) 45 cm  ve düzlem dışı yönde 100 cm olacak şekilde kaçırılacaktır.
                     

Yapılan tüm bu değişikliklerin kaydedilmesi için "Güncelle" butonuna basılır. "Kapatbutonuna basılarak pencere kapatılır.             
                                               

ProtaStructure'da Çubuk Elaman Özellikleri konulu video kaydını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. 

    • Related Articles

    • Kutu / Boru Kesit Taban Levhası Bağlantı Makrosu

      Boru ve kutu kesitli kolon taban plakası modellemek için Kutu / Boru Kesit Taban Levhası Bağlantı Makrosu kullanılır. Bu makro tasarım yapabilmekte ve hesap raporu oluşturabilme kabiliyetine sahip değildir.  Kutu / Boru Kesit Taban Levhası Bağlantı ...
    • Döşeme Etkin Kesit Rijitlikleri

      ProtaStructure'da döşemelerin rijitlik katsayıları farklı analiz yöntemleri için ayarlanabilir. Bu yöntemlerden biri Sonlu Elemanlar Döşeme Analizi seçeneği ile binadan bağımsız düşey yükler altında çözümleme yöntemidir. Bu yöntem; sadece düşey ...
    • Basit Taban Plakası Bağlantı Makrosu

      Mafsallı tanımlanmış, moment aktarmayan kolon ayakları  basit taban plakası bağlantı makrosu  ile oluşturulabilir. Bu makro tasarım yapabilmekte ve hesap raporu oluşturabilmektedir. Basit Taban Plakası Bağlantı Makrosu,  Makro Galerisi >>Taban ...
    • Alın Levhalı Bayraklı Makas Bağlantı Makrosu

      Makas alt ve üst başlıkları ile kolon arasındaki bağlantıları Alın Levhalı Bayraklı Makas Bağlantı Makrosu   ile yapabiliriz. Bu makro üst/alt başlık elemalarına alın levhası ve bayrak levhası ekleyerek kolona civatalı bir bağlantı yapılmasını ...
    • Mahya Makas Bayrak Levhası Bağlantı Makrosu

      Makas elemanlarının mahya noktasındaki birleşimlerini Bayrak Levhalı Mahya Bağlantı Makrosu  ile yapabiliriz.  Bu makro elemanlar arasına bir levha ekleyerek elemanların levhaya kaynaklı olarak bağlanmasını sağlar. Makro oluşturulurken temel prensip ...