Katmanlar

Katmanlar

Genel

Katmanlar penceresinde istenildiği kadar katman oluşturulabilir. Renk, çizgi tipi, çizgi kalınlığı vb. ayarlar da Katmanlar bölümünden yapılabilir. Ayrıca bu bölümden Katmanları açıp kapama ve dondurma gibi bir çok CAD yazılımında bulunan özellikleri de bulabilirsiniz. Biçim çekmenüsünden Katmanlar'ı seçerek ulaşabilirsiniz.


 

Katmanlar Editörü

  1. Yeni katman: Yeni katman oluşturur.
  2. Katmanı Kaldır: Seçilen katmanı siler.
  3. Seçiliyi kullan: Seçilen katmanı mevcut katman olarak atanmasını sağlar. Bu bölümde birden fazla katman seçilemez.
Kullanılmayan katmanları kaldırmak için Araç çekmenüsünde yer alan Kullanılmayanları Temizle komutunu kullanabilirsiniz.

Katmanlar Ayarları

  1. Durum: Eğer ilgili katman seçilmişse ikon 'dan 'e dönecektir. Bundan dolayı çizilen herhangi bir nesne bu katmana atanacaktır. 
  2. İsim: Bu sütun katman isimlerini içermektedir.
  3. Açık: Katmanı açtığınızda ikonu    olarak görünür ve çizimde bu katmana ait nesneler görünür hale gelir.  Kapatıldığında ise ikon    şeklinde olacak, katmana ait nesneler gizlenecektir.
  4. Dondurulmuş: Katmanları dondurmak katmanları açıp kapamakla benzer şekilde çalışacaktır. Farkı ise katman dondurulduğunda bu katmana ait elemanlar bellekte tutulmayacağı için performans artışı sağlayacaktır. Uzun süreli olarak gizlenecek elemanlar için tavsiye edilir. 
  5. Kilitli: Kilitli olduğunda nesneler düzenlenemez. Bu özellik nesneleri görüntülemek isteyip bu nesneler üzerinde herhangi bir düzenleme yapmak istemediğinizde faydalı olacaktır.
  6. Renk: Katmana atanan renk o katman altında çizilen nesnelere atanır.
  7. Çizgi tipi: Çizgi tipi çizgilerin geometrik özelliklerini değiştirerek kesikli çizgi veya noktalı vb. çizilmesini sağlayabilir.

    Eğer kullanıcı çizgi tipini seçerse,
    1. BYLAYER: Mevcut katmana ait nesneleri ilgili çizgi tipi ile gösterir.
    2. BYBLOCK: Blok içeriğindeki nesneleri ilgili çizgi tipi ile gösterir. 
  8. Çizgi Kalınlığı: Kullanıcı çizgi kalınlığı ve koyuluğunu istediği gibi ayarlayabilir. Başka bir çizgi ağırlığı atanana kadar varsayılan çizgi ağırlığı kullanıılır.

  9. Eğer kullanıcı çizgi kalınlığını seçerse,
    1. LW_BYLAYER: Mevcut katmana ait nesneleri atanan çizgi ağırlığı ile gösterir.
    2. LW_BYBLOCK: Blok içeriğindeki nesneleri atana çizgi kalınlığı ile gösterir.
Katmanlar'da çizgilerin görünürlülüğü ve özellikleri değiştirebilir. Bunun dışında Yazı Stili, Yazı Yüksekliği, Font , Opaklık gibi parametreler de Ayarlar çekmenüsünde yer alan Katmanlar ve Yazı Stilleri bölümünden değiştirilebilir. 




    • Related Articles

    • Katman ve Renk Ayarları

      ProtaStructure detaylı bir katman desteği sağlamaktadır.  Grafik Editör ile tanımladığınız elemanlara ait çizimler eleman tiplerine ve elemanları oluşturan öğelere bağlı olarak çeşitli katmanlar kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Katman bilgisi hem ...
    • Çubuk Eleman

      Çubuk eleman komutunu kullanarak akslardan ve çoklu editör pencerelerinden bağımsız olarak yapısal elemanlar tanımlayabilirsiniz.  Araç çubuğunda yer alan "Çubuk Eleman" komutunu çalıştırınız.        Proje alanında herhangi iki noktaya tıklayarak ...
    • IFC ve DXF İthal

      Bu kılavuzda IFC dosyalarının, 2-B ve 3-B DXF ve analitik model bilgilerinin ProtaStructure’a aktarılarak, hızlı modellemenin nasıl yapıldığı açıklanmıştır. Bu tasarım klavuzunu faydalı olması dileğiyle dikkatinize sunuyoruz. Ekte PDF olarak ...
    • Perde Elemanı

      Perde Duvarların Tanımlanması Model sekmesinde yer alan Perde ikonuna     tıklayın. Veri alanına Perde menüsü yüklenecektir. Perde menüsünde yer alan bilgiler : Perde Etiketi Perdeyi tanımlamakta kullanılan perde adını bu alana yazabilirsiniz. Tüm ...
    • Havuz / Tank Tasarımı

      Havuz Tasarımı değişik şekil ve boyutlardaki havuz veya tankların analiz, tasarım ve detaylandırması için kullanılabilir. Bu havuz duvarları etrafında bulunan zemine değişik zemin profilleri ve değişik sürşarj yükleri tanımlayabilirsiniz. Havuz ...