Katlar ile İlgili Kontroller

Katlar ile İlgili Kontroller

Bina sekmesinde yer alan Kat İşlemleri ikonuna  tıkladığınızda ekrana gelen menüdeki seçenekleri kullanarak kat bilgilerini yeniden düzenleyebilirsiniz.

Bu menüde yer alan kat kontrolleri menülerini kullanarak, çalışacağınız katı seçebilir, kattaki bilgileri başka katlara kopyalayabilir, kattaki bilgileri silebilir, katı iptal edebilir veya yeni katlar ekleyebilirsiniz.



Kat Seç

Bina modelini hazırlarken herhangi bir kat üzerinde çalışabilmek için öncelikle bu katı seçmeniz ve güncel hale getirmeniz gereklidir.

Bunun için  Kat İşlemleri  menüsünde yer alan  Kat Seç seçeneğini kullanabilirsiniz. Kat seçme işlemini daha kolay gerçekleştirmek için Yapı Ağacı”nda ilgili kat etiketinin üzerinde işaretleyicinizin sol tuşu ile çift tıklayınız. 
Aktif kat koyu renkle gösterilecektir.



Herhangi bir kat seçilmişken başka bir kat üzerinde işlem yapamazsınız. Sadece güncel olarak seçilmiş olan kat üzerinde düzeltme yapabilirsiniz. Örneğin 3. Kat güncel iken 5. Kattaki bir kolonu silmek istiyorsanız öncelikle 5. Katı seçmeniz gereklidir.

Bu menüde gördüğünüz kat listesinin en solunda ilgili katta bilgi olup olmadığını gösteren bir işaret yer almaktadır. Herhangi bir katta elemanlar tanımlanmış ise (akslar hariç) o katın menüdeki satırının solunda bir  işareti görülecektir.

Yeni Kat Ekle

Bu seçeneği işaretlediğinizde ekrana  Toplam Kat Adedi sorusunun yer aldığı Kat Ekleme Menüsü gelecektir.



Binanızdaki toplam kat adedini bu alana yazıp  Tamam butonuna basın. Bu veri alanına toplam kat adedinden daha büyük bir sayı girerseniz toplam kat adedi belirttiğiniz sayı olacaktır. Toplam kat adedinden daha küçük değerler girmeniz durumunda ise belirtilen kat bir üste kaydırılarak araya yeni bir kat eklenecektir.

Bu aşamada tüm katların yükseklikleri, tanımlamış olduğunuz tipik katın bilgileri kullanılarak oluşturulacaktır. Herhangi bir katın bilgilerinde değişiklik yapmak isterseniz,  Kat İşlemleri  menüsünde yer alan  Kat Bilgileri Düzelt seçeneğini kullanabilirsiniz. İşlem yapmadan bu menüyü kapatmak istiyorsanız İptal butonuna basabilirsiniz.

Kat Türet

Bina sistemleri genellikle benzer katlardan oluştuğu için, bir kata ait elemanları tanımladıktan sonra üstteki ve/veya alttaki diğer katı veya katları türetebilirsiniz.
Bunun için 
Kat İşlemleri  menüsünde yer alan  Kat Türet  seçeneğini kullanabilirsiniz. 



Bu Menüde Yer Alan Veri Alanları:

Kopyalanacak Kat

Bu alanda binadaki tüm katların yer aldığı bir liste bulunmaktadır. Bu listeden kopyalama işleminde kaynak olarak kullanılacak katı seçebilirsiniz.

Türetilecek Kat

Bu alanda da binadaki tüm katların yer aldığı bir liste bulunmaktadır. Bu listeden türetilecek katı seçebilirsiniz.

Türetme işleminde tüm eleman etiketleri de türetilir. Örneğin 1. kattan 2. katı türetiyorsanız, “K105” kirişi otomatik olarak “K205”, “D110” döşemesi otomatik olarak “D210” olacaktır.

Türetilecek Elemanlar

Bu çerçeve içerisinde her değişik eleman grubu için bir seçenek yer almaktadır. Bu seçenekleri işaretleyerek sadece istediğiniz eleman gruplarının istediğiniz kata türetilmesini sağlayabilirsiniz.

Örneğin, türetilecek kattaki tüm döşemeler farklı olacaksa, döşemelerin türetilmesini istemeyebilirsiniz. Bunun için, türetme işlemini başlatmadan önce “Plak Döşemeler”in önündeki kutucukta yer alan işareti kaldırmanız gerekmektedir.

Kat Sil

Bu seçeneği kullanarak binadaki mevcut katlardan birinde daha önceden girilmiş tüm elemanları silebilirsiniz. Bunun için Kat İşlemleri  menüsünde yer alan  Kat Sil seçeneğini kullanabilirsiniz. Ekrana mevcut katlardan oluşan bir liste gelecektir. Listeden herhangi bir katı seçin ve Tamam butonuna basın. İşlem sonucunda kat iptal edilmeden sadece kattaki tanımlı elemanlar silinecektir. Kat sayısında herhangi bir azalma olmayacaktır. İşlem yapmadan menüyü kapatmak istiyorsanız İptal butonuna basabilirsiniz.

Kat İptal

Tanımlı en üst katı veya aradaki bir katı iptal ederek binadaki kat adedini azaltmak için Kat İşlemleri  menüsünde yer alan  Kat İptal seçeneğini kullanabilirsiniz. 

Bu menüye girdiğinizde mevcut katlardan oluşan bir liste ekrana gelecektir. Bu listeden iptal etmek istediğiniz kat veya katları işaretleyip Tamam butonuna bastığınız zaman seçtiğiniz kat veya katlar iptal edilecektir. İşlem yapmadan bu menüyü kapatmak istiyorsanız İptal butonuna basabilirsiniz


Kat Bilgilerinin Düzeltilmesi


Kat İşlemleri  menüsünde yer alan  Kat Bilgileri Düzelt seçeneğini kullandığınızda ekrana gelen  Kat Düzenleme tablosunda yer alan veri alanlarını kullanarak herhangi bir katın (veya katların) yüksekliğini ve etiketini değiştirebilir, benzer kat tanımı yapabilir, hareketli yük azaltma ve hareketli yük katılım katsayısı değerlerini girebilirsiniz.


Bu Menüde Yer Alan Veri Alanları:

Kat Yüksekliği (h)

"Kat Yüksekliği" değerini bu sütundan değiştirebilirsiniz. Birbirini takip eden katlar arasındaki döşeme üstünden döşeme üstüne olan mesafe kat yüksekliği olarak tarif edilmektedir.

Etiket

“Kat Etiketi”ni Etiket sütunundan değiştirebilirsiniz.

Açıklama

Herhangi bir kat ile ilgili Zemin Kat, Çatı Katı vb. gibi açıklama bilgilerini bu bölüme girebilirsiniz.

D1 ve D2

Yapının 1 yönündeki ve 2 yönündeki boyutları ise D1 ve D2 veri alanlarında görüntülenecektir. Bu boyutlar ProtaStructure tarafından otomatik olarak hesaplanmaktadır. Kullanıcı tarafından herhangi bir değerin girilmesine gerek bulunmamaktadır.

Duvar 1 ve Duvar 2

Bu tabloda yer alan Duvar 1 ve Duvar 2 veri alanları yardımıyla ile de  B1 düzensizliği (Komşu Katlar Arası Dayanım Düzensizliği, Zayıf Kat) hesabında kullanılacak olan taşıyıcı olmayan duvar alanlarını girebilirsiniz.

Hareketli Yük Azaltma

ProtaStructure ile seçmiş olduğunuz yük şartnamesine uygun bir biçimde kolon ve perde eksenel yük azaltması yapabilirsiniz.

Bunun için Kat Düzenleme tablosunda yer alan Hareketli Yük Azaltma çerçevesi içerisindeki Uygula butonuna basmanız yeterlidir. Seçtiğiniz bina türüne uygun olarak şartnamenin gerektirdiği azaltma oranları H. Yük Azaltma (%) kolonuna yazılacaktır.

Hareketli yük azaltma işlemini aktif hale getirdikten veya azaltma oranları üzerinde herhangi bir değişiklik yaptıktan sonra bina analizi yapmanıza gerek bulunmamaktadır.

Kat Düzenleme tablosunda yer alan H. Yük Azaltma (%) kolonundaki değerler kullanıcı tarafından değiştirilebilir. Gerekli durumlarda kendi hesapladığınız değerleri de bu kolona yazabilirsiniz.

Hareketli yük azaltması yapmak istemiyorsanız  Hareketli Yük Azaltma çerçevesi içerisindeki Sıfırla butonunu kullanmanız gerekmektedir.



H. Yük Katılım Katsayısı

Kat Ağırlıkları:

               wi = gi + n qi

denklemine göre hesaplanmaktadır.

Kat Ağırlıklarının hesabında kullanılan Hareketli Yük Katılım Katsayısı”nı “nbu veri alanında tanımlayabilirsiniz.

Benzer şekilde Mod Birleştirme Yönteminde kullanılan kat kütleleri de kat ağırlığının yer çekimi ivmesine (g) bölünmesi ile elde edilmektedir.

Bu veri alanını işaretleyicinizin sol butonuyla tıkladığınızda ekrana gelen açılabilir listede ilgili şartnamedeki değerlerin bir listesini görüntüleyebilir, uygun olan değeri bu listeden seçebilirsiniz. Bu veri alanına ilgili şartnamelerde belirtilen değerlerden farklı bir değer de girebilirsiniz. İsterseniz  Hareketli Yük Katılım Katsayısı"nı her kat için farklı bir değer girebilirsiniz.

Taşıyıcı Sistem Tipi

Bu veri alanında taşıyıcı sistem tipini Betonarme veya  Çelik olarak seçebilirsiniz.  Dilerseniz her kat için farklı bir taşıyıcı sistem tipi seçebilirsiniz. Buradaki bilgi göreli kat ötelemeleri kontrolünde kullanılacaktır.


Benzer Kat Tanımı

ProtaStructure'da tüm katlara eleman girilmesine gerek bulunmamaktadır. Sadece anahtar katların (kat planlarının değiştiği katların) girilmesi yeterlidir.


 Diğer benzer katların da bu katlarla aynı bilgiye sahip olmasını sağlamak için;

  1.  Kat Düzenleme tablosunda birbirine benzer katları klavyeden CTRL tuşuna basarak seçiniz.

  2.  Benzer Kat Tanımı çerçevesi içinde bulunan Seçilenleri Benzer Tanımla butonuna basınız.


  3. Ekrana benzer kat tanımında baz olarak alınacak katın hangisi olduğunu soran Kaynak Kat
     formu gelecektir. Bu formdan benzer kat tanımında kullanılacak eleman girilmiş olan katı seçiniz. Diğer seçili tüm katlar bu kata benzer olarak tanımlanacaktır. Benzer katlardan herhangi birinde yapmış olduğunuz değişiklik diğer benzer katlara da aynen yansıyacaktır.
    Örneğin: benzer katlardan herhangi birinde bir kolon silerseniz diğer benzer katlarda da bu kolon silinecektir. Benzer katlardan herhangi birinde döşeme yükleri üzerinde yapmış olduğunuz bir değişiklik diğer benzer katlara da aynen yansıyacaktır.

  4. Benzer kat tanımını iptal etmek için Benzer Kat Tanımı çerçevesi içinde Benzerleri Sıfırla butonunu kullanabilirsiniz.


Kat Düzenleme
 tablosunda yapmış olduğunuz düzenlemeleri tamamlamanızın ardından, tablonun bulunduğu penceredeki Tamam butonuna bastığınızda kat bilgileri ile ilgili yaptığınız tüm değişiklikler güncel hale getirilecektir. Eğer yaptığınız düzeltmelerin verilere işlenmesini istemiyorsanız İptal butonunu da kullanabilirsiniz.

Rijit Bodrum Kat Adedi

Binanızda perdelerle çevrili bir katınızın veya katlarınızın bulunması durumunda bu kat adedini bu veri alanına girebilirsiniz. Örneğin: en alt katınızda çepeçevre perdelerinizin bulunması durumunda Rijit Bodrum Kat Adedi"ni "1" olarak girmeniz uygun olacaktır.

Etkin En Üst Kat No :

Binanızda en üst katınızın plan boyutları diğer katlara göre çok daha küçük olabilir.

Örneğin: 8 katılı yapınızın en üst katı asansör katı olabilir. Bu katın deprem şartnamesinin öngördüğü düzensizlik kontrollerine katılmamasını isteyebilirsiniz. Bu durumda Etkin En Üst Kat No:  bölümündeki listede 8 yerine 7 seçmeniz daha uygun olacaktır.

1. Kat Alt Kotu

Binadaki en alt katın (temel üst kotu) 1. Kat Alt Kotu (temelinizin üst kotu) bu veri alanına yazacağınız bilgi ile kontrol edilmektedir. Varsayılan değer olarak “0” gelecektir.



    • Related Articles

    • ProtaStructure 2024 ile Çelik Yapı Tasarımı

      ProtaStructure 2024’ün gelişmiş özelliklerinden faydalanarak çelik yapı tasarımının nasıl yapılacağına odaklandığımız bu webinar, size modellemeden tasarıma programın sunduğu tüm özellikleri inceleme fırsatı sunuyor. ?️Yasemin Aktaş - İnşaat ...
    • Modellemeden Raporlamaya ProtaStructure Suite 2024 ile Gelen Yenilikler

      ProtaStructure Suite 2024, yapısal mühendislik ve tasarım süreçlerinde devrim yaratmaya devam ediyor. Bu yeni versiyon, kullanıcı dostu arayüzü, gelişmiş analiz ve tasarım yetenekleri ile mühendislik alanında çıtayı daha da yükseltiyor. Gelişmiş BIM ...
    • Yama Bölgeleri ile Kirişsiz Döşeme ve Radye Tasarımı

      ProtaStructure’da kirişsiz döşeme ve radye temellerin ekonomik ve pratik tasarımı için sunulan güç bir özellik, sabit bir baz donatı kullanarak, bu baz donatının yetmediği kolon bölgelerinde ek donatı hesaplanmasıdır. Bu tasarım kılavuzunda döşeme ...
    • ProtaStructure 2024 ile Kademeli Temeller, Asansör Çukurları ve Yatay Zemin Yayları

      ProtaStructure ile üst katlarda tanımlayacağınız perdelerin alt ve üst kotlarını değiştirerek kademe perdelerini ve asansör çukuru perdelerini oluşturabilir, kolonların alt uçlarındaki kotları ayarlayarak temel seviyesinden aşağıya veya yukarıya ...
    • ProtaSteel2019 ile Gelen Yenilikler

      ProtaSteel2019 ile Gelen Yenilikler      Prota Yazılım Teknik Destek Uzmanı Yasemin Aktaş'ın sunduğu webinar kaydında ProtaSteel 2019'da karşımıza çıkan yeni özellikleri detaylı olarak bulabilirsiniz. Webinar içeriği ise şu şekilde;  -IntelliConnect ...