Gergi Çubuğu Delikleri Makrosu

Gergi Çubuğu Delikleri Makrosu

ProtaSteel’de gergilerin bağlanabilmesi için elemanlar üzerinde delik açmak için “gergi çubuğu delik makrosu” kullanılır. 

 "Gergi Çubuğu Delikleri Makrosu",  Makro Galerisi >> Aşık Kuşak Bağlantıları menüsünde yer alır. 



Bir aşık yada kuşak üzerinde tanımlanan gergi elemanlarının denk geldiği noktalarda delik açmak için, makronun varsayılanları kullanılabilir. Makro varsayılanında “çalışma noktaları ile” işaretlidir.

Gergi çubuğu delikleri oluşturmak için;

1  – Komutu çalıştırın.

–  Aşık yada kuşak elemanını seçin.

Böylece o eleman üzerinde gergilerin denk geldiği noktalarda delikler açılacaktır.


Delik makrosunun özellikler penceresini açmak için, deliği seçin ve M+Enter ‘ı tuşlayın. Makro varsayılan ayarları "çalışma noktaları ile" olarak ayarlıdır. Bu ayar gergi çubuklarının denk geldiği noktaları temsil eder.



Aşık ve kuşaklar dışındaki elemanlarda da gergi deliği oluşurulabilir. Farklı elemanlarda gergi deliği oluşturmak için öncelikle makro kütüphanesindeki gergi deliği makrosu üzerinde sağ tıklayarak makro özellkleri penceresi açılır. Açılan özellikler penceresinde “varolan gergi çubuklarına göre” işaretlenerek delik oluşturulacak eleman tipi seçilir.

Örneğin “kiriş” seçimi yapalım.

·         Delik yerleşimi görseli üzerindeki bölüme delik çapını 14mm olarak, delik toleransını 2mm (toplam delik çapı 16mm çizilir)

·         Deliğın profil merkez çizgisine mesafesini 50mm, delikler arasındaki yatay mesafeyi de 200mm olarak belirleyelim.

·         Daha sonra “varsayılana ata” seçeneğini işaretleyelim. Böylece makronun varsayılan ayarlarını değiştirmiş olduk.

 

    

Birden fazla delik grubu oluşturmak için ise mesafe girerek yada grup sayısı belirterek işlem yapılabilir.

Örneğin,

·         Bir kiriş üzerinde bir grup için delik ayarları yapıldıktan sonra “bölümleme ile” seçeneğiniz işaretleyiniz.

·         “Alt Bölüm Sayısı”na “10” yazınız. Böylece kiriş üzerinde parametreleri belirlenen delik grubundan 10 adet oluşturulacak şekilde eşit aralıklar ile dağılım yapılır.

    



    • Related Articles

    • Gergi Çubuğu Bağlantı Makrosu

      ProtaSteel’de aşık ve kuşaklara bağlanan gergi çubuklarının bağlantıları için delik açma işleminin yanı sıra  "Gergi Çubuğu Bağlantı Makrosu" da kullanılabilir. Bu makro aşık ve kuşaklara dik ve eğik bağlanan gergi elemanlarının bağlantıları için ...
    • Kuşak Bağlantı Makrosu

      Kuşaklar ProtaStructure'da eklenerek ProtaSteel'e aktarılır. Ayrıca kuşak komutu kullanılarak ProtaSteel'de de aşık elemanları eklenebilir.  ProtaSteel'de aşık bağlantıları  "Kuşak Bağlantı Makrosu" ile yapılabilir.   "Kuşak Bağlantı Makrosu",  Makro ...
    • Aşık Bağlantı Makrosu

      Aşıklar ProtaStructure'da eklenerek ProtaSteel'e aktarılır. Ayrıca aşık komutu kullanılarak ProtaSteel'de de aşık elemanları eklenebilir.  ProtaSteel'de aşık bağlantıları  "Aşık Bağlantı Makrosu" ile yapılabilir.   "Aşık Bağlantı Makrosu",  Makro ...
    • ProtaSteel Eğitim Programı TR 30 06 2020

      PROTASTRUCTURE ÇELİK EĞİTİM PROGRAMI Çelik Kolon ve Kirişlerin Tanımlanması Profil Kütüphanesinin kullanımı  Kolonların katlar boyunca tek parça tanımlanması  Çelik kolon ve kirişlere ek yerlerinin tanımlanması  Çelik Makaslar  Makas tiplerinin ...
    • ProtaStructure 2019 ile Çelik Modelleme ve Tasarımı

      Sunucular: ?️ Altuğ Güler - Prota Yazılım Teknik ve İdari Yöneticisi ?️ Mustafa Tan - Prota Yazılım Ürün Yöneticisi İçerik: Modelleme • Çelik Kolon ve Kirişlerin tanımlanması • Kesit Kütüphanesi o Sıcak Haddelenmiş Kesitler o Hafif çelik kesitler o ...